Op het Marineterrein in Amsterdam staat het modulair en demontabele Europagebouw, bestemd voor ambtelijke vergaderingen. De entree van het gebouw is deels opgetrokken uit speels gevormde zeilen die refereren aan de zeilschepen die voorheen op het terrein gebouwd werden en door DUS Architects en Heijmans vormgegeven met 3d-printtechnieken. In de gevel kun je plaatsnemen op 3D-geprinte banken.
Zitplaatsen in gevel
Het Europagebouw is gebouwd door Neptunes en heeft een afmeting van 20 bij 35 meter. In het gebouw vinden ambtelijke vergaderingen plaats. In de nissen van de gevel schuilen EU-blauw gekleurde banken. Bij zonsondergang worden de 3D geprinte banken en achtergevels met spots aangelicht. Achter het doek pulseert licht, dat binnen twee minuten langzaam aan en uit gaat. Naast dat het er te gek uitziet, is dit gebouw sowieso behoorlijk bijzonder. Het is namelijk de eerste keer dat er zulke immense 3D prints worden gebruikt als voorgevel. De printer kan elementen van 2 bij 2 bij 3,5 meter produceren, waardoor de voorgevel vrijwel naadloos is.
3D facade
Elk zitelement van de 3D facade is parametrisch ontworpen en past perfect in iedere nis. Het ruimtelijke patroon heeft van onder naar boven een andere vorm om de verscheidenheid, maar tegelijkertijd ook de samenkomst van de EU-landen te benadrukken. De zitvlakken zijn opgevuld met lichtgekleurd beton. Dit zorgt voor extra stevigheid en een contrast met het blauwe, geprinte patroon. De elementen zijn lokaal geproduceerd met de levensgrote 3D printer van het 3D Print Canal House. Deze printer kan elementen van 2 x 2 x 3,5 meter 3D printen en maakt gebruik van een Fused Deposition Modeling (FDM) techniek. Met deze techniek wordt bioplastic gesmolten en laag voor laag met een computergestuurde printerkop opgebouwd. De printlagen uit het productieproces zijn goed zichtbaar in het eindproduct. De 3D prints op de voorgevel zijn gemaakt van bioplastic, die na het half jaar weer kunnen worden hergebruikt.
Samenwerking DUS Architects en Heijmans
De samenwerking tussen DUS Architects en Heijmans is een voortvloeisel uit het 3D Print Canal House project in Amsterdam-Noord, waarbij wordt geëxperimenteerd met grootschalige 3D printers en nieuwe materialen.