Eetbare kunstwerkjes van onder meer chocola kwamen al uit de 3D-printer maar nu heeft ByFlow in samenwerking met Verstegen een eetbare vulling ontwikkeld op basis van bieten- en knolselderijpuree. De smaken zijn getest door Jan Smink van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Verstegen levert de kruiden en specerijen voor de cartridge vullingen aan.
De vullingen bevatten geen smaak-, kleur- en geurstoffen. Ze zijn geschikt om diverse applicaties te printen dus multi-design printbaar. In eerste instantie is er een assortiment van rode biet met kardemon, hollandaise met kerrie en een reguliere hollandaise. Deze komen eind februari/ begin maart op de markt. Deze smaken gaan zeker uitgebreid worden op korte termijn, maar voor de kick-off is dit het assortiment. Tevens is ons doel om diverse voedingssupplementen toe te gaan voegen aan de basis vullingen omdat dit dus een extra benefit geeft aan het samenstellen en eten van 3D geprint voedsel.
Experiment met diverse vullingen
Er is geëxperimenteerd met diverse vullingen, met daarbij de opdracht dat de vulling een gezonde samenstelling moest hebben. Denk aan zout- en suikerreductie, gezonde vetten en toevoeging van vitamines, mineralen en antioxidanten.
3D printer op tafel bij de gast
Nina Hof ceo van Byflow: ‘De printer is mobiel en kan op tafel worden gezet bij de gasten. Dat geeft veel extra beleving en levert extra marge op.’ De vullingen kosten rond de 2 euro per stuk. ‘Een cartridge bevat voldoende vulling voor één voorgerecht, of vijf amuses.’ Er kan tot 4,5 centimeter de hoogte in gewerkt worden. De printers zelf kunnen aangeschaft worden voor 3300 euro excl. BTW.