Het zal dan geen Stradivarius zijn, maar de viool op de foto is op zijn manier nogal indrukwekkend. Ten eerste is hij gemaakt met een 3D-printer en heeft hij slechts twee snaren. En verder ziet hij er uit als een instrument uit een verre science-fiction toekomst.
Piëzo-elektrische Viool, 3D-geprinte viool
De Piëzo-elektrische Viool (zoals hij officieel heet), is bedacht door Eric Goldemberg en Veronica Zalcberg, twee architecten, die vonden dat de uitdagingen in hun dagelijkse werk niet zoveel verschilden van die van componisten en musici. Dat was de stimulans voor deze creatie. Hij kan bovendien door ‘iedereen’ worden bespeeld, ondanks het nogal agressieve uiterlijk.
Verschil met klassieke viool
Een van de ontwerpers zegt dat het verschil tussen het geluid van dit instrument en dat van de traditionele viool vergelijkbaar is met het klankverschil tussen de klassieke gitaar en de Gibson Les Paul. Dat wil zeggen; het is vergelijkbaar, maar ook behoorlijk anders.
Wie hem wil proberen, kan even heen en weer naar New York: op 16 en 17 april is hij te zien op de Inside 3D Printing conferentie in het Javits Center in Manhattan. Tijdens de hele conferentie bespeelt een telkens variërende groep muzikanten de instrumenten. Naast de viool toont ontwerpbureau Monad Studio namelijk ook een interpretatie van vier andere instrumenten: een cello, een monobarasitar en een kleine en een grote didgeridoo (hornucopia). De set heet samen multi.
Unieke ontwerpen van muziekinstrumenten
De instrumenten lijken in niets op wat je kent, en zijn unieke ontwerpen waarmee je unieke tonen speelt. Volgens kenners gaan die instrumenten zorgen voor een ‘revolutie’ in de muziekwereld. Het zesde instrument is zo mogelijk nog opzienbarender dan de viool. Het is een 3D-geprinte witte muur die je kunt bespelen door piezomicrofoontjes, loopers en versterkers. Bedenker Eric Goldemberg, professor in de architectuur aan het FIU in Miami (VS) zegt er dit over: “Het wordt fantastisch! Het zal de sonische artifacten die door de piezo-mics geactiveerd worden met elkaar verweven”, gevolgd door nog enthousiaster jargon over metamorphoses van complexe meta-instrumenten. De viool ziet er alvast wonderlijk uit, voor het geluid moeten we nog even wachten