Hoe ziet jouw telefoonhoesje eruit? Heb je deze een persoonlijk tintje gegeven? Hoeveel massaproducten zien we niet om ons heen, die inmiddels zijn gepersonifieerd. Vroeger op school deed ik dit zelf al met teksten en tekeningen op mijn schooltas en het kaftpapier van mijn boeken. In de wereld van globalisering, massaproductie en massa informatie, is de behoefte om te personificeren alleen maar meer gegroeid. 3D printen geeft de consument de gelegenheid producten opnieuw te bedenken en te stylen. Wil je een gat in je koffiezetapparaat omdat het dan net iets beter past in je keuken? Geen probleem, dan print je dat toch zo. Ben je een onderdeeltje kwijtgeraakt en is het product niet meer te verkrijgen? Geen probleem, je kunt het nu printen en langer genieten van je product. De verwachting is dat binnen 5 tot 10 jaar ieder huishouden zijn eigen 3D printer in huis heeft staan.
Consequenties van 3D printen
De gevolgen van 3D printen zijn groot en vinden plaats op meerdere niveaus.Economisch gezien is 3D printen voor Nederland een kans. The Economist bestempelde de 3D-printer tot de ‘derde industriële revolutie’. Op dit moment loopt Nederland al voorop in de ontwikkelingen op dit gebied. We hebben diverse zogenaamde fablabs waar de consument en ontwerpers kunnen experimenteren, TNO doet vergaand onderzoek naar de mogelijkheden van het printen van voedsel, aan de Universiteit van Maastricht naar het printen van specifiek vlees en door de Universiteit van Missouri naar het printen van organen als de lever. Shapeways, ontstaan binnen de muren van Philips, opent haar eerste en de grootste fabriek van de wereld nu in New York City met 50 grote printers. In de zoektocht naar duurzamere voedingsmiddelen, worden de mogelijkheden van alternatieve ingrediënten als insecten, algen en kwallen, meegenomen. Is de 3D printer de oplossing van ons wereldwijde voedselprobleem? Het zou heel goed kunnen. De gevolgen hiervan zijn enorm. Denk aan de landbouw en veeteelt, maar ook aan de wapenindustrie, onderdrukking, en minder sterfte en ‘natuurlijk’ evenwicht.
Mogelijkheden van 3D printen
Film van TNO
Kansen voor ontwerpers
Prototypes kunnen snel worden gemaakt en worden getest. Voor een aanpassing van een product hoeft ook niet meer het hele productieproces worden aangepast, maar een verandering in de software is voldoende en is veel minder kostbaar. Verder levert nieuw materiaal ook een nieuwe markt. Ultra dunne structuren kunnen worden geprint, en dit biedt weer kansen voor bijvoorbeeld de ‘modellen’ markt, maar ook voor de medische industrie.
Kansen voor leveranciers en winkeliers
Voorraad is niet meer van toepassing in de wereld van het 3D printen. Waar zit de handel? In de ontwerpen. Verkoop van ontwerpen van een designer of apps om je ontwerp zelf te kunnen maken. Hierin zie je momenteel al een enorme groei ontstaan. Apps om manchetknopen, poppetjes en bijvoorbeeld sieraden zelf samen te stellen en te laten printen.
Knelpunten en vraagstukken op dit moment
Ondanks dat de vernieuwingen en het optimaliseren van het printen zeer snel gaan, zijn er op dit moment nog de volgende knelpunten.- De mogelijkheid tot het verwerken van diverse grondstoffen als bijvoorbeeld plastic en staal tegelijkertijd. Verschillen in smelttemperatuur spelen hierbij nog debet.
- Grondstoffenaanbod om te kunnen printen. Op dit moment een grote leverancier van nylonpoeder bijvoorbeeld in Duitsland. Dit maakt de afhankelijkheid van zo’n leverancier groot. Bovendien is de markt ook nog gesloten. Leveranciers van de printers leveren ook de ’toners’. Maar dat is naar mijn mening een kwestie van tijd.
- Certificering van grondstoffen.
- Angst rondom de mogelijkheden van 3D printen voor wapens en sleutels.
- De waarde van copyright op geprinte producten.
- Duurzaamheid. Er zijn nog geen oplossingen voor het poederverlies tijdens het printen. En het mooiste zou straks natuurlijk zijn dat je hetgeen je hebt geproduceerd ook weer kunt vermalen en hergebruiken.
Beleid overheid
De overheid kan nu al proactief beleid ontwikkelen om de kansen en gevolgen van 3D printen te faciliteren en te ondervangen. Denk hierbij aan de regelgeving betreffende copyright en de digitale infrastructuur (verwerking van grote stromen van data in de toekomst). Items die Nederland binnen Europa moet agenderen. Maar ook de gevolgen voor het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Dienstverlening en productie worden losgekoppeld van plaats en tijd, en in sommige gevallen worden functies ook overbodig. Het is noodzakelijk dat er nationaal en internationaal een visie wordt ontwikkeld op de mogelijkheden en gevolgen van 3D printen.Waar staan we nu?

De thuisprinter kun je op dit moment al voor zo’n 1000 euro verkrijgen (zelfs bij de Bijenkorf tijdens de laatste Dolle Dwaze Dagen), echter is de kwaliteit van het resultaat nog niet optimaal en vrij grof. Tevens kun je alleen thuis printen met plastic en nog niet bijvoorbeeld met nylonpoeder. De professionelere printers kunnen reeds printen met zeer verschillende grondstoffen als nylon, zilver, titanium, glas, brons, keramiek enz.
Bron: CreativeMV